Zatvori

info@artklasa.rs

PočetnaO projektuOkruženjeProstorKontakt

O projektu

Artklasa je novi kreativni centar za poslovanje, koncipiran tako da na jednom mestu okupi isturena odeljenja velikih kompanija, IT startape, produkcijske kuće, kreativne agencije, dizajn studija i čitav niz talentovanih timova.

Nastala iz obnove upravne zgrade nekadašnje fabrike Žitomlin na Dorćolu, Artklasa je locirana u središtu nekadašnjeg Dunavskog kvarta, koji se ponovo rađa nakon višedecenijske industrijske prošlosti.

Nedaleko od mesta gde je Josif Pančić zasnovao prvu Botaničku baštu i darivao lekovito bilje, ponovo se sade bašte, a umesto teških mašina dolaze - ljudi.

Mala dela, planeta cela!

Zakupci u Arktlasi biće ohrabreni da razvrstavaju svoj komunalni od ambalažnog otpada za reciklažu, a u zajedničkim prostorima postojaće jasno označene kante i upustva za odlaganje.

Sav, kako zajednički, tako i pojedinačno razvrstan otpad zakupaca, biće dalje usmeren na reciklažu od strane za to registrovanih operatera.

Zrno artklase

Nakon veka industrijske namene, jedna od centralnih gradskih zona, vraća se u urbano jezgro Beograda.

Nekadašnja Pozorišna, a danas Francuska i Ulica Žorža Klemansoa, povezivala je ovaj kraj sa ostatkom grada, sve do Terazija. Nedugo nakon Drugog svetskog rata, na mestu razrušenih kuća, Dunavski kvart postepeno nestaje pred industrijskom zonom u okviru koje se 1955. pokreće i fabrika za proizvodnju brašna – Žitomlin.

Pola veka kasnije, industrijska proizvodnja se izmešta na logistički povoljnije lokacije, a silosi za skladištenje žita, kao najveće urbano obeležje na desnoj obali Dunava, vremenom postaju mesto inspiracije za umetnike i dom za festivale kao što su Belgrade Design Week i Mikser, da bi danas izrasli u celogodišnji kulturni centar.

Novi Dunavski kvart

Sa Linijskim parkom, centar Beograda izlazi na Dunav.

Zahvaljujući nizu projekata, zona u kojoj se nalazi Artklasa razvija se po uzoru na slične četvrti u svetu, kao što su to NDSM u Amsterdamu, Viktorija & Alfred u Kejptaunu, te brojne druge.

Jedan od generatora ove transformacije biće i Linijski park, koncipiran po uzoru na njujorški „High Line Park“. Smešten duž pruge po kojoj su nekad išle teretne kompozicije, novo šetalište protezaće se od Kule Nebojša do Pančevačkog mosta.

Saznaj više o okruženju prostoru i planovima
ProstorKontakt

Dunavski kej 46,

Beograd

Copyright 2024 @ Artklasa